بله درست متوجه شدید، منوی بسیار بزرگ 3d با کلیه مخلفات و اجزا و انتخاب‌هایش دیگر قرار نیست در فتوشاپ ظاهر بشود. بالاخره ادوبی از این منوی بسیار دراز و البته وحشتناک بی‌خاصیتش خسته شد و اعلام کرد که از نگارش 2022.5 به بعد دیگه این منو وجود نخواهد داشت.

منوی سه بعدی فتوشاپ

تسلیت می‌گم به تمام کسانی که حتی یک دقیقه وقتشان را برای یاد گرفتن دستورها و گزینه‌های این منو هدر دادند. انشالله که غم آخرتان باشه! اما راستش مقصر خودتان هستید. دلایلش را کمی دیگر خواهم گفت اما فعلا ببینیم چی می‌خواد بشه. فتوشاپ خودش اینو میگه:

 «به دلایل فنی، مجموعه ویژگی‌های سه بعدی فتوشاپ به شکلی که قابل اعتماد باشد در سیستم عامل های امروزی کار نمی کند، و از فتوشاپ 2022.5 به بعد، ما روند حذف این ویژگی ها را آغاز می کنیم. در صورت استفاده از ویژگی های سه بعدی، پیام هشدار هفته ای یک بار ظاهر می شود. می‌توانید تنظیمات سیستم را جوری از نو تنظیم کنید که پیام هشدار را دوباره ببینید.» پیامش هم این شکلی خواهد بود. 

 خوب داره چی می‌گه؟ به زبان خودمانی داره می‌گه ویژگی‌های سه‌بعدی فتوشاپ خوب کار نمی‌کرد. این البته مربوط به سیستم عامل‌های مدرن نبود بلکه بیشتر به این دلیل بود که ادوبی این کاره نبود. این سزای شرکتی است که فکر می کنه توی هر خمره‌ای می‌تونه انگشت بزنه و از هر کیسه‌ای می‌تونه یک سکه بدزده!

واقعیت این است که طی ۲۵ سال گذشته واحدهای گرافیک کامپیوتر پیشرفتی خیره کننده داشت. شما اگر کامپیوترهای اولیه را دیده بودید متوجه می‌شدید که الان در چه رویایی دارید زندگی می‌کنید. ده سال پیش یک سیستمی درست شد به نام OpenGL که گرافیک واحد پردازنده گرافیکی را هم در پی‌سی‌ها و هم در پی‌سی‌ها و هم در مکینتاش استاندارد و یکدست کرد. ادوبی هم از حول حلیم افتاد توی دیگر و فکر کرد که حالا می‌تونه پردازش سه‌بعدی را در پی‌سی و مکینتاش وارد فتوشاپ کنه! اما پس از مدتی دیگه OpenGL از پیشرفت بازماند و هیج اتفاق جدیدی در آن نیفتاد چون مایکروسافت رفت سراغ DirectX و اپل هم رفت سراغ Metal که دو سیستم پردازش گرافیکی مجزا و البته بسیار بهتر بودند و OpenGL ماند روی دست کسانی که به امید آن وارد بازار شده بودند و بر پایه آن کارهای گرافیکی‌شان را بنیان نهاده بودند.

 از این گذشته ظاهر کاری سیستم سه بعدی فتوشاپ اصلا خوب نبود. شما اگر از محیط کاری 3dMAX  یا برنامه‌های سه بعدی دیگه وارد فتوشاپ می‌شدید از بدترکیبی و کندی آن متحیر می‌شدید. محیط سه‌بعدی‌اش اصلا انعطاف پذیر نبود و از آن گذشته به حافظه زیاد و سی‌پی‌یوی قوی و بسیار قوی نیاز داشت و کار پرداخت در آن خیلی طول می‌کشید. بارها کامپیوترهای مختلفی را دیدم که پس از مدتی وررفتن به گرافیک سه بعدی فتوشاپی از کار افتادند. 

 حاصل کار سه بعدی فتوشاپ هم خوب نبود. بعد از مدت مدیدی محاسبه و پرداخت نتیجه‌ حاصلی هیچ چنگی به دل نمی‌زد و خوشگل از کار در نمی‌آمد. هیچ‌وقت ندیدم کسی بتواند با فتوشاپ تصویر سه بعدی خوبی بسازه!

مورد دیگه این که فتوشاپ نمی‌توانست شئ سه بعدی بسازد. شما باید یا از اینترنت یا از برنامه‌های دیگر به آن شئ سه بعدی وارد می‌کردید و بعد می‌گذاشتید فتوشاپ بدنه‌ آن را رنگ کند و بافت بدهد. خوب آدمی که توی تری دی استودیو همه چیز زیر دستش است و در چشم به هم زدن نتیجه می‌گیرد مگر مغز خر خورده که شئ سه بعدی‌ای را که آن‌جا ساخته در همان‌جا پرداخت نکند و آن را بیاورد تحویل فتوشاپ بدهد تا پرداخت کند؟

این‌ها فقط کمی از دلیل‌هایی هستند که ادوبی را به کار نافرجام سه‌بعدی کشانید. اما راستش برای من یکی که از اول مشخص بود که این قضیه سه بعدی فتوشاپ فاجعه است و ادامه نمی‌یابد. جامعه فتوشاپ کار در خود آمریکا هم به این چیزمیزای سه بعدی فتوشاپ محل سگ نگذاشتند و تحویل نگرفتند. هر چند که خود ادوبی هی تبلیغات کرد و هی تعریف کرد و هی چیزهای جدید بهش اضافه کرد اما کاربران کاملا به این قضیه بی‌تفاوت ماندند و به آن پشت کردند. شما توی یوتیوب را اگر بگردید هیچ چیز دندان گیری در زمینه که سه بعدی فتوشاپ گیر نمی‌آورید. در این زمینه فقط یکی دو تا کتاب نوشته شد که یکی‌اش را هم خودم خریدم و راستش از چیزهایی که توی کتاب دیدم متوجه شدم که حق داشته‌ام که از آن خوشم نیامده است. گمان نمی‌کنم هیچ دیوانه‌ای این کتاب را در خود آمریکا هم خریده باشد.

 در هیچ‌کدام از کتاب‌های خودم به ویژگی‌های سه‌بعدی فتوشاپ حتی یک کلمه هم نپرداختم و برایش هیچ کلاس و دوره‌ای هم برگذار نکردم و کاملا آن را ندیده گرفتم و الان مشخص شد که خیلی هم خوب کاری کردم که وقت خودم و پول خریداران گرامی را به هدر ندادم.

 از این‌جا نتیجه می‌گیریم که نباید یک برنامه‌‌ای نوشت که همه کارها را بتواند انجام بدهد. چون این جوری همه آن کارها را بد انجام می‌شود. شما اگر سر یک سفره‌ای بنشینید که توش صد جور غذا گذاشته باشند باید بین آن‌ها یکی دو تا را که به طبعتان می‌‌خورد، انتخاب کنید. و به بقیه دست نزنید. اما اگر از هر غذایی یک لقمه بخورید آخرش نه سیر می‌شوید نه دل و روده‌تان آرام می‌ماند. فتوشاپی که می‌خواست همه کار را انجام دهد هم همین جوری شد و وقت خودش را صرف چیزی کرد که از اول هم معلوم بود نتیجه نداره!

البته ادوبی هنوز هم می‌خواهد حتما وارد جهان سه بعدی بشود اما در این زمینه بسیار عقب‌مانده‌تر از آن است که خودش گمان می‌کند. الان در ادوبی یک خط جدید نرم‌افزار راه افتاده به نام Substance که چهارتا برنامه در ارتباط با مبحث سه بعدی است که توی نام همه‌شان کلمه Substance دارد. من این برنامه‌ها را الان دارم در سیستم خودم نصب می‌کنم و به زودی گزارشش را در همین سایت خدمتتان عرض می‌کنم ولی فعلا هنوز هیچی نشده اعتقاد دارم که این‌ها هم کفایت نخواهند داشت و برنامه‌های شرکت‌های تخصصی‌تر که سالیان سال است وارد این بازار شده‌اند هم‌‌چنان حرف اول و آخر را خواهد زد.