قبلا در مقالهای فرق بین فتوشاپ و لایتروم را برایتان شرح دادم. اما اگر تصمیم دارید که بالاخره لایتروم را هم وارد کارهایتان کنید و مورد استفاده قرار دهید، باید تصمیم بگیرید که از کدام لایتروم استفاده کنید. چون لایتروم در دو طعم و مزه متفاوت عرضه میشود که هر دو هم محبوب و کارآ هستند و هدفهای همانندی هم دارند اما بین این دو تفاوتهای کلیدی هم وجود دارد که باید در انتخابتان دخیل بدانید پس بریم که داشته باشیم شرحی مختصر برای هر یک از این لایترومها را تا شما برای تصمیم گیری راحتتر شوید.
لایتروم کلاسیک
به انگلیسی به آن Adobe Lightroom Classic و به طور خلاصه LrC میگویند. این نسخه اولیه و اصلی لایترومه که سالهاست که در بازار موجوده و کاربران بسیاری هم داره. این لایتروم بیشتر به کار عکاسهایی میخوره که روی کامپیوترهای بزرگ دسکتاپ کارشان را انجام میدهند و به قول معروف دسکتاپگرا! هستند.
دستهبندی عکسها و برچسبگذاری آنها برای اقدامهای بعدی و ویرایشهای کلی مانند تغییر نوردهی، کنتراست یا تضاد تصویر و برقرار تعادل رنگ و برش زدن تصویر بیشترین کارهایی است که از لایتروم خواسته میشود. اما البته یک خصیصه دیگر لایتروم که خیلی هم قوی و کاراست، امکان پردازش جمعی تصویرهاست که عکاسهای عاشقش هستند. تصور کنید که در یک سری عکس که گرفتهاید تمام عکسها با رنگهای سرد، و محیط تاریک ثبت شده باشند. در لایتروم میتوان تمام عکسهای آن سری را با کمک پروندههای پیشتنظیمی که خودتان یا دیگران ایجاد کردهاند و فقط با یک دستور و یک مرحله کار تبدیل به عکسهای با تنظیم درست و حسابی کرد. بیشتر گردش کار در لایتروم برای حمایت از کارهایی است که عکاسها بعد از گرفتن عکس انجام میدهند. آخرین نگارش لایتروم نگارش ۱۳.۲ است. عکاسهای حاصل کار را از لایتروم کلاسیک به فتوشاپ میبرند و آنجا حسابیتر خدمتش میرسند و بعد محصول نهایی هر چه باشد روی هارددیسک خود کاربر ذخیره میشود.
لایتروم معمولی یا لایتروم ابری
این نسخه جدیدتر لایت روم است که به عنوان “Lightroom CC” یا به سادگی “Lightroom” هم شناخته می شود. و به طور خلاصه با عنوان Lr به آن اشاره میشود.
چرا این نسخه به وجود آمد؟ چون که دوربین عکاسی در دوران جدید از دست عکاسها بیرون کشیده شده و به موبایلها و تلفنهای هوشمند و وسایل دیگر هم وارد شده است. الان کسی که یک تلفن هوشمند معمولی میانرده هم داشته باشه، به همراه و در درون آن یک دوربین عکاسی دیجیتال هم داره که از بسیاری از دوربینهای حرفهای سالیان قبلش قویتره و امکانات بیشتری هم داره.
مشکل عکاسی با این وسایل این است که صفحه نمایش کوچک دارند و عکس روی آن به خوبی کامپیوترهای بزرگ و دسکتاپ دیده نمیشود و از جانب دیگه فضای ذخیره سازی کوچک تلفنهای موبایل امکان نگهداری تعداد زیاد عکس را ندارد. اینجاست که لایتروم ابری به کار میآید.
لایتروم ابری بخشی از اکوسیستم Creative Cloud Adobe است و برای کار یکپارچه در چندین دستگاه مانند رایانه های رومیزی، تبلت ها و تلفن های هوشمند طراحی شده است. لایت روم ابری کتابخانه عکس شما را در فضای ابری ذخیره می کند و امکان دسترسی و همگام سازی آسان بین دستگاهها را فراهم می کند. به این ترتیب مسئله کمبود جا برای ذخیرهسازی تصویر در تلفنهای هوشمند را حل میکند. رابط کاربریاش به نسبت لایت روم کلاسیک سادهتر است که باعث میشود برای عکاسان مبتدی و معمولی بیشتر در دسترس باشد. اما خوب البته، ممکنه است برخی از ویژگی های ویرایش پیشرفته موجود در Lightroom Classic را نداشته باشد.
به طور خلاصه، لایت روم کلاسیک گزینه قویتر و غنیتر است، مناسب برای عکاسان حرفه ای و کسانی که گردش کار دسکتاپ محور را ترجیح می دهند.
اما لایتروم ابری انعطاف پذیری بیشتری از نظر سازگاری و هماهنگ سازی دستگاه ارائه می دهد، هر چند که ممکن است از نظر قابلیت های ویرایش پیشرفته در مقایسه با Lightroom Classic محدودیت هایی داشته باشد.
در نهایت، انتخاب بین این دو بستگی به ترجیحها و سلیقههای گردش کار خاص و نیازهای ویرایشی کاربر دارد.