فصل اول کتاب ۱۰۶۲ صفحهای Photoshop CC ۲۰۲۴، شروع قدرتمند چه مطالبی دارد؟
هر کسی که کاری را شروع میکند باید اول خودش را با محیط آن کار آشنا کند. اولین کاری که برای شروع به رانندگی یادتان میدهند آن است که اسم چیزهایی مثل گاز و ترمز و کلاج و فرمان و غیره را اگر بلد نیستید، بیاموزید و بعد یاد بگیرید که محیط را برای نیازهای خودتان تنظیم کنید. مثلا صندلی را به عقب یا جلو بکشید و آینه بیرون و داخل را برای ارتفاع چشم خودتان تنظیم کنید.
فتوشاپ هم وقتی وارد آن میشوید یک محیط کاری دارد که شما باید در ابتدا با آن آشنا شوید. پس از آشنا شدن با ظاهر هر چیزی از منوها بگیر تا ابزارها و پانلها و غیره. باید اسم آنها را هم یاد بگیرید و یک کمی درباره کارکرد هر کدام بدانید. هر چه بیشتر در این مورد وقت بگذارید بیشتر با محیط آشنا شده و اخت خواهید شد و در آینده راحتتر خواهید بود. در فصل اول کتاب Photoshop CC 2024، شروع قدرتمند در همان شروع فصل شروع میکنم به یاد دادن همین چیزها به شما! البته خوب از این که اینجا عرض میکنم مفصلتره طبعا و انتظاری که از شما دارم اینه که به خوبی چیزهایی را که در این صفحهها میبینید یا بخوانید و یاد بگیرید.
بعد یادتان میدهم که چطوری محیط را برای خودتان مناسب کنید. چطوری چیزهایی را که نمیخواهید از دم دست بردارید و چگونه چیزهایی که لازم دارید را بگذارید هر کجایی که برایتان مناسب است. سفارشی کردن محیط کار را اصلا دستکم نگیرید. آیه از آسمان نیامده که هر چیزی همیشه همان جایی باشه که ادوبی خودش در روز صفر کار شما قرار داده است. چیزی که در ابتدا در نرمافزار فتوشاپ میبینید ترجیحی است که ادوبی برای کاربران معمولی و صفر کیلومتر در نظر گرفته است. اما خداوکیلی بعد از کمی وقت گذاشتن میبینید که انتخابهایش درباره این که کدام اجزای برنامه کجا باشه و چطور فعال بشه انتخابهای بسیار خوبیه و حسابی روش فکر کرده است. اما البته که شما نقطهنظرهای خودتان را دارید و باید که حتما به همین محیط کاری هم هر چه که هست دست بزنید و آن را کاملا برای خودتان میزان و سفارشی کنید. اگر چپ دست هستید یا صفحه مانیتورتان کوچک یا متوسط است و حتی اگر از قیافه یک پانل خوشتان نمیآید و میخواهید یک جایی باشه که فقط وقتی آن را خواستید بتوانید ببیند و پیدایش کنید و هزار چیز دیگه باعث میشه که اصلا تعارف نکنید و انتخابهای خودتان را داشته باشید.
توصیه من در مطالعه این فصل آن است که برای آشنایی بیشتر تمام پانلهایی را که دیده نمیشوند را هم لااقل یک یا چند بار باز کنید و ببینید کجا مستقر میشوند و ظاهرشان چطوری است و تویشان چی هست. فضولی کنید هیچ عیبی نداره. اما به شما اطمینان میدهم برخی از این پانلها را در باقی عمر کاریتان در فتوشاپ باز نخواهید کرد. به همین سبب هم هست که دیدن یک بار آنها بسیار مهمه! چرا که اگر بدانید برای کاری خاص، پانل خاصی هست چه بسا بعدا به آن سر بزنید و ازش استفاده کنید.
برای پانلها و ابزارها و دستورهای مختلف فتوشاپ خود ادوبی میانبرهایی را برقرار کرده که زودتر شما را به آنها میرساند. بیشتر این میانبرها مثلا Ctrl+F7 که شما را سروقت پانل Layers میبرد، بزودی به خاطرتان سپرده خواهد شد. اما برخی را باید حتما یک جایی یادداشت کرده و چند باری تکرار کنید تا یادتان بماند و برخی هم البته زمان بسیار بیشتری میگیرند تا ملکه ذهنتان شود. یادتان باشه که یادگرفتن میانبرها خیلی به سرعت کارتان کمک میکنه. من رفیق دیوانهای دارم – و امیدوارم که انشاالله این مطلب را نخواند و گرنه بار بعدی که برایتان مقالهای مینویسم از توی بیمارستان خواهد بود – تقریبا تمام میانبرها را از بس باهاشان کار کرده است حفظ شده عمیقا! و بعد فتوشاپش را که باز میکند اگر شما هم اتفاقا آن طرفها باشید دو عدد شاخ گوزن روی کله مبارکتان سبز میشود چون توی فتوشاپش هیچ نیست و یک صفحه سفید و خامه و بیشتر وقتها هم همینجوری میماند. همه کارش را با میانبرهای صفحه کلیدی چنان به سرعت انجام میدهد که حیرت میکنید و فکر میکنید هیچ کاری نمیکند. حتی در استفاده از ماوس هم میانبر به کار میگیرد. همه میگویند این بابا نابغه است اما البته اصلا هم این طور نیست — ای داد واجب القتل شدم — و فقط در استفاده از میانبرها بسیار متبحر است. این دوست گرامی برای چیزهایی که میانبری ندارند هم خودش میانبر درست کرده است.
در نگارشهای قبلی فتوشاپ میانبرها قابل دستکاری نبودند اما در نگارشهای جدیدتر این روزها، میانبرها قابل دستکاری و تعویض و سفارشی سازی هستند. قدر این نعمت الهی را بدانید و هر کجا لازم دانستید برای هر چیزی که میخواهید میانبر اختراع کنید و ازش هم حسابی استفاده کنید. این هم در ارتقای سرعت شما خیلی نقش بازی میکنه. از آن گذشته افهی کاری شما را هم بسیار بالا میبره و پوز همکاران محترم و رئیس گرامی را هم توسط آن حسابی پرچ خواهید کرد.
برخی چیزها هم در روزهای اول کاری به درد میخورند ولی بعدها اذیت میکنند. فتوشاپ میگذارد که هر وقت خواستید از ظاهر شدن این گزینهها جلوگیری کنید. کدوم گزینهها؟ توی فصل اول کتاب گفتهام و اینجا قرار نیست تکرارش کنم. اما عناوین آنها و شماره صفحهشان را در پایین برایتان آوردهام تا مشاهده کنید که باید با چه چیزهایی آشنا باشید تا بتوانید بروید سراغ فصلهای بعدی:
این فصل از صفحه ۲۳ تا ۶۷ در ۴۴ صفحه کلی مطلب داره که از خون هیچکدامشان هم نمیشه گذشت و باید همه را یاد بگیرید چون باقی کتاب بر اساس آموزههای همین فصل است. تمرین هم البته لازم است. اگر زود خسته میشوید تمام فصل را یک نفس نخوانید و هر وقت خسته شدید ول کنید. عمر گرانمایه ارزش این که برای چیزی بیش از مغزتان را توی فرغون بگذارید ندارد. اما به محض سرحال آمدن برگردید و یقه باقی صفحه را بگیرید. کلا کتاب خواندن این جوری است. بخصوص وقتی میخواهید مهارتی را از روی کتاب یاد بگیرید.
خوب حالا یعنی اگر قبلا با فتوشاپ کار کرده باشید، آیا نباید این فصل را بخوانید؟ باید عرض کنم که شرمنده! چونکه حتما باید یک بار این فصل را مطالعه کنید. شرط میبندم که چیزهایی خواهید دید که تعجب میکنید چرا تا حالا نمی دانستهاید. یکی از گزینههای جدید فتوشاپ که در دو نگارش آخر آن ظاهر شده و نامش Contextual Task Bar است، در انتهای فصل اول شرح داده شده است و اگر آن را بلد نباشید در کار اذیت خواهید شد و این گزینه را حتی اگر قبلا با فتوشاپهای قبلی حسابی هم کار کرده باشید، باید در این بخش بخوانید و با کمی تمرین یاد بگیرید. این گزینه کار حرفهای را ممکنه که خیلی سریعتر کنه اما خودم هنوز بهش عادت ندارم و بعضی وقتها چنان روی اعصابمه که بدوبیراه هم بهش میگم. اما اگر تازه کار باشید و به این گزینه عادت کنید خیلی از حالای من بیشتر به آن محبت خواهید داشت و بددهنی نخواهید کرد.
راهنمای مطالعه فصلهای بعدی را هم به تدریج برایتان خواهم نوشت. اما فعلا این فصل را بخوانید تا نوبت آنها هم برسه!
عزت مستدام!