کورل پیشینه خوبی در ایران دارد. خودش هم برنامه بسیار خوبی است. در ایران اگر کار میکنید و سروکارتان به هر گوشه بازار چاپ و بستهبندی و برشلیزری و دیکات و چیزهایی نظیر این بیفتد کورل را میبینید که مستقر است و مثل شیر کار میکند- البته شیر کار نمیکند و بیشتر شکار میکند و اون خر میباشد!! که کار میکند اما شان کورل بالاتر از آن است که از شیر کمتر بهش بگیم.
این نگارش کورل تغییرات بسیار جالبی داشت و چند تا چیز خوب بهش اضافه شد که بخصوص خوراک کاربران ایرانی است. که بعد در نوشتههای دیگر حسابی به سراغشان خواهم رفت. اما نقدا یکی از چیزهای عجیبی که اتفاق افتاده این است که این نگارش جدید روی مکینتاش هم کار میکند.

شاید این خیز برداشتن کورل به سمت میکنتاش برایتان تعجب برانگیزناک باشد اما اگر کمی قدیمیتر باشید – که من نیستم! – یادتان میآید که سابق بر این هم کورل نگارش مکینتاشی داشت. البته قضیه مال ده سال قبل به آن طرف است که شاید یادآوریاش برای شما جوانترها مشکل باشد – من نوجوان که اصلا هیچی یادم نمییاد.
نسخه مکینتاشی کورل اما در آن روزگار بازتاب خوبی دریافت نکرد و به همین دلیل بعد از مدتی کورل آن را رها کرد و دیگر سراغش نرفت تا همین پارسال یعنی ۲۱ اسفند ۹۷ که در نگارش آخرش اعلام کرد که دوباره به جهان مکینتاش برگشته است.
راستش را بخواهید باید هم بر میگشت. برنامه به این خوبی نباید میدان مکینتاش را مفت و مسلم به رقبایی مثل ایلوستریتور میباخت. البته که باخت اما اکنون دوباره شروع کرده است و بهنظرم سهم خود را از این بازار هم دریافت خواهد کرد. نمیدانم پای این نگارش به صورتی که برای ایرانیهای گرامی قابل استفاده باشد به ایران باز شده یا نه! با سایتهای یواشکی مکینتاشی تماسی نداشتهام. برای همین هم به دوستداران مکینتاش توصیه میکنم منابع خودشان را چک کنند تا وقتی رسید بیخبر نمانند.
در کلاسهایی که من برگزار کردهام، نیز گاهبهگاهی کاربران و دوستداران مکینتاش حضور داشتند و از نبودن کورل برای این مدل از کامپیوترها دلخور بودند. حالا شاید رفع دلخوری شود.
نگارشهای جدید کورل را شرکتش هیچوقت کامل تحویل کاربران نمیدهد. نگارش روی CD آن البته هنوز در فروشگاههای خارج کشور عرضه میشود ولی وقتی آن را بخرید و نصب کنید به اینترنت وصل میشود و اول چک میکند که خریداری شده یا دزدی است. بعد از این که شرکت کورل از راه دور تشخیص داد که برنامه اصل است و کپی نیست تازه بخشی از منوهایش فعال میشود و میتوانید با آنها کار کنید.
اگر کورل را از سایتهای یواشکی دانلود کرده باشید در نوشتههای راهنمای نصب همراه آن نسخه یواشکی، میبینید که نوشتهاند: «نگذارید دست این برنامه به اینترنت برسه!» چون اگر برسه فوری فیلش یاد هندوستان – در اینجا هندوستان یعنی کانادا – میکند و بلافاصله از کار میافته. کورل این جور وقتها جور جالبی پیام میدهد و میگوید: «یک نفر این برنامه را به شما انداخته است و شما هدف پایرسی قرار گرفتهاید.» پایرسی یعنی دزدی دریایی – و البته نه از نوع کاپیتان جکاسپاروییاش در دوران باستان و نه از نوع گرفتن کشتی نفتی مردم دم در مدیترانه و تنگه جبلالطارقش! در جهان اینترنت پایرسی به معنی کپیکاری و جعل است. هیچوقت کورل به شمای استفادهکننده نمیگوید که شما دزد هستید بلکه میگوید که شما از یک دزد برنامه را خریدهاید. البته فرقی نمیکند چون به هر حال چنین کاربری شریک دزد – یعنی مالخر! – تلقی میشود و برنامهاش از کار میافتد.
سابق بر این اگر چنین اتفاقی میافتاد دیگر تا کل سیستمعاملتان را از نو نصب نمیکردید نمیشد دوباره کورل را نصب کنید. اما حالا میشود که کورل را پاک کرده و دوباره نصب کنید. البته پاک کردن کورل به شیوه Uninstall ممکن است جواب ندهد. باید با برنامههایی که مخصوص حذف کامل برنامهها از سیستم عامل هستند این کار را انجام میدهند. اما چه فایدهای از نصب دوباره ممکن است حاصل شود؟ چون که این هم از کار خواهد افتاد!
راههایی که باعث میشود از نسخه یواشکی کورل بتوانید استفاده کنید و از کار نیفتد دو تاست.
اگر هنگام استفاده از کورل تماستان با اینترنت قطع باشد کورل هرگز نمیتواند چک کند که اصل است یا کرک شده است و بنابراین به امید وصل شدن صبر میکند و کار میکند و دم نمیزند. در خیلی از چاپخانهها و دفترهای طراحی دیدهام که اصلا کامپیوترشان به اینترنت وصل نیست. برای خودش یک جزیرهای است در یک گوشهای از اتاقی و البته چنان کار سر کاربرانش ریخته که هیچ فرصتی برای استفاده از اینترنت هم ندارند. شما هم میتوانید این جوری عمل کنید. اما بالاخره یک روزی یادتان می رود باید اینترنت را قطع میکردید و یک ربع بعد کورل شما غزل خداحافظی انگلیسیاش را میخواند.
راه دوم آن است که اگر سیستم عامل شما دارای دیوار آتش باشد کورل را پشت دیوار آتش قرار دهید تا دست کورل را از اینترنت قطع کند. نصب دیوار آتش کار سختی نیست و پشت دیوار آتش گذاشتن هم کار سادهای است که همگیاش توسط کاربر قابل انجام است. البته دیوار آتش خود ویندوز چیز خوبی نیست و از آن نباید استفاده کرد. برخی از برنامههای دیوار آتش در اینترنت پیدا میشوند که بسیار قوی و از همه بهتر مجانی هستند و اگر از آنها استفاده کنید راحت خواهیدبود.
البته وقتی به این روش با کورل کنید خیلی چیزهای برنامه را از دست میدهید. که چارهای هم نیست. مثلا نمیتوانید QR Code ایجاد کنید یا نمیتوانید از تعداد زیادی از اشیا و تصاویر و طراحیهای موجود روی سایت کورل استفاده کنید و چیزهای دیگری در همین حدوحدود. حتی برخی از منوهایتان خالی نمایش داده میشوند. برای این جور چیزها باید به اینترنت وصل باشید. اما البته غصه نخورید. بیشتر از ۹۰ درصد کورل همچنان قابل استفاده است و میشود باهاش کار کرد. آنهم بدون قیمت نجومیای که به دلار آزاد باید برای نسخه اصلش میپرداختید. قیمت یک نسخه اختصاصی کورل که فقط در آمازون به فروش میرسد ۵۰۰ دلار است که با دلار ۱۱۰۰۰ تومانی این روزها میشود تقریبا پنجمیلیون و پانصدهزار تومان ناقابل که جلوی قهر بگذاری سگ میکند.
نکته دیگر این است که سایت کورل آیپیهای ایرانی را مسدود کرده و اصلا نمیگذارد وارد سایتش بشوید فقط با کمک فیلترشکن یا ویپیانی که آیپی خارج از ایران داشته باشد میشه وارد سایتش شد. در واقع کورل به خیر ما امیدی ندارد و به کلی ولمان کرده است. پس اگر بخواهید با حفظ هویت خودتان کورل قانونی داشته باشید چون خود شرکت کورل نمیخواهد به ایرانی جماعت نرمافزار بفروشد در ایران نمیتوانید نسخه اصل آن را بخرید ملخص کلام این که باید با همین نسخههای فعلی توی بازار بسوزیم و بسازیم که رسما هم خیلی حال میده!