اگر با ایندیزاین حسابی کار کرده باشید میدانید چه همه پانلهای گوناگون داره! چیزی حول و حوش ۶۰ تا پانل که اگر همه را باز و در صحنه فعال کنید، دیگری جایی برای کار نمیماند. متنتان را اصلا نمیبینید و خلاصه باید بنشینید و پانلها را تماشا کنید. پانل Properties (خصیصهها یا خصوصیتها) برای این درست شده که یک کمی این سردرگمی و علافی بین پانلها را سروسامان بده! و البته که بسیار موثر و کارآمده خداوکیلی!
فکر کنید که برای شکلدادن به متن باید هم پانل Paragraph (بند) و هم پانل Character (حرف) در صحنه باز باشند و شما برای شکل دادن چیزهای مرتبط با بند بروید سراغ اولی و برای دستکاری شکل و قیافه حروف بروید سراغ دومی. تازه وقتی بخواهید به شیوههای به کاررفتهتان ور بروید باید پانلهای Paragraph Style و Character Style را هم باز کنید. قصهای که تا حالا برای کار در ایندیزاین جاری بود و به لطف وجود پانل خصوصیتها یا همان Properties panel میتواند خیلی راحتتر و سریعتر برگزار شود.
وقتی که اولین بار ایندیزاین را باز میکنید پانل Properties که خیلی هم بزرگ و خوشقد و بالاست در سمت راست صفحه نمایش ظاهر میشود. این در واقع پانل معمولی نیست بلکه یک ابرپانل است که شما را از بسیار از پانلهای دیگر تا حد زیادی بینیاز میکنید. در همین حال اگر به صحنه نگاه دیگری بیاندازید میبینید که پانل Control که خیلی هم چیز به دردخور و محبوبی بوده و به نظر من هنوز هم هست دیگر در صحنه به چشم نمیخورد. ناراحت نباشید. حذفش نکردهاند و فقط به صورت پیشفرض بسته است و باید از طریق منوی View بازش کنید تا در جای خودش در بالای صحنه ظاهر شود. به نظر من این کار را بکنید. هیچوقت از خدماتش بینیاز نخواهید بود.
اما حالا ببینیم این پانل تازه از راه رسیده چه چیزهایی دارد و چه کارهایی میکند. راستش در آن چیز ثابتی نخواهید دید چون محتوای این پانل بر عکس پانلهای دیگر مرتب تغییر میکند و این بهترین خصوصیت آن است. این تغییر بر اساس چیزی است که شما انتخاب کردهاید یا کاری است که دارید میکنید. با چند تا مثال باحال به شما نشان میدهم که این پانل چه اعجوبهای است.
فکر کنید که یک سند باز کردهاید و در این سند هنوز هیچی ندارد. حالا اگر در این حالت به پانل properties نگاه کنید در آن چه خواهید یافت – شکل ۱ را ببیند.

توجه کنید که الان در این پانل در بخش بالایی به شما میگوید No Selection یعنی چیزی انتخاب نشده است. خوب حالا که هیچ چیزی انتخاب نشده این پانل دارد چه چیزی را نشان میدهد؟ خود سند را! در بخش پایین میبینید که نوشته Document (سند). پس اندازههای سند و جهت باز شدن کتاب با نشریه و این که در کدام صفحه هستیم و صفحهها را روبروی هم نشان بدهد (Facing Pages) را نشان میدهد و تمام اینها را همینجا حتی وقتی سند را درست کرده باشید میتوانید درجا تغییر بدهید.کمیپایینتر میتوانید حاشیههای صفحه یا همان Margins را در هر چهار جهت ببینید و تغییر دهید.
حالا اگر متنی در داخل قابی داشته باشید و به این پانل نگاه کنید چیزی مشابه شکل ۲ را در آن خواهید یافت.

این بار تمام چیزهایی که به کار با متن مربوط میشود یعنی تمام امور مرتبط با شیوهها یا استایلها اعم از Paragraph Styles و Character Styles در این پانل فعالند. میبینید که انگار محتویات چهارتا از پانلها را سرجمع اینجا میبینید و بعلاوه در پایین توجه کنید که در بخش Quick Actions (کارهای سریع) میتوانید پانویس و تهنویس و علایم ویژه و متن جانگهدار هم از طریق آن چهار تکمه پایینی وارد کنید.
هر کار دیگری هم بکنید باز این ابرپانل واکنش عالی نشان میدهد و همه چیزهای لازم را یکجا دم دستتان می گذارد. خیلی از پانلControl وسیعتر عمل میکند و خیلی وقتها هست که اصلا خودتان به سروقت پانل Control نخواهید رفت.
عالیه! نه؟ من که غرق صفا می بوده و هستم خلاصه!
یک چیزی که میزان صفای شما را بیشتر میکند – و اصلا شما را وارد صفاسیتی کند – را هم بهتان نشان بدهم و آن این است که اگر خصیصهای از یک پانل معمولی را در این پانل Properties پیدا نکردید قبل از این که فحش را بکشید به ادوبی توجه کنید که در بخش سمت راست و پایین هر تکه از این پانل یک تکمه با علامت سه نقطه میبینید یا نه! – براتون علامت زدم توی تصویر! اگر چنین تکمهای را دیدید روی آن کلید بزنید تا پانل بازتر!!! شود و بعد میبینید که چیزهای دیگری که ناپیدا بود و الان به دردتان میخورد در این بخش افزوده شده ظاهر شده است.
اگر ایندیزاین ۲۰۱۹ همین یک تغییر را کرده بود این قدر این تغییر مهم و کار راهانداز است که میصرفد در ایکی ثانیه آن را نصب کنید و مورد استفاده قرار دهید.
خودتان امتحان کنید و بینید چقدر راحتتر میشوید. البته پانل کنترل را هم اصلا حذف نکنید. حضور این پانل هم که جای چندانی اشغال نمیکند خیلی به دردخور است. من که این طوری عمل میکنم.