5 اشتباه بزرگ در عکاسی منظره و فضای‌باز
24 بهمن 1402

اگر احساس می‌کنید که از مناظر و فضای باز که عکس می‌گیرید مالی نمی‌شه و یک چیزهایی توش کمه، تنها نیستید. اوایل همه همین‌جورن و خیلی‌ها پیشرفت هم نمی‌کنند! در این مقاله با عکس‌هایی که، عکاسی به نام جاشوا کریپس از منظره‌های دوروبر خودش در حالت بد و حالت بهتر گرفته پنج مشکل اساسی این قبیل عکاسی‌ها را برایتان شرح می‌دهم!

۱ – کلی آسمان خالی در تصویر دارید.

عکس‌هایی از یک منظره زیبا می‌گیریم یا می‌بینیم و بعد متوجه می‌شویم خسته کننده است، چرا که توی آن سهم آسمان خیلی زیاده و جزئیات پیش‌زمینه‌ای زیادی هم نداره. توی همین عکس پایینی چرا باید خط افقی درست وسط عکس باشه؟ و اصلا این همه آسمان به چه دردی می‌خوره؟

برای اصلاح این مشکل می‌توانید خط افق را بالاتر بگیرید تا سهم آسمان کمتر بشه و یک کمی هم زوم به جلو بکنید تا به سوژه‌های جالبتر مورد نظرتان یک خوره نزدیک‌تر بشید و عکستان جالبتر بشه! آقای جاشوا کریپس تصویر بالا را به شکل زیر اصلاح کرده است که خوب خیلی بهتره!

۲ – عکس خوب نور ندیده است

این مشکل در روزهای آفتابی که نور آفتاب بدجوری روی اعصابه زیاد پیش می‌یاد. در دوربین‌های امروزی دیجیتال تصویر روی LCD در نور آفتاب درست دیده نمی‌شه و باعث میشه عکس سوخته یا عکس نورندیده و تار بگیرید. برای این که این مشکل پیش نیاد وقت بگذارید و کار با هیستوگرام را که تمام دوربین‌های دیجیتالی که سرشان به تنشان می‌ارزه در مورد هر تصویر به نمایش در می‌آورد را یاد بگیرید و از آن استفاده کنید. در کتاب Photoshop cc 2025، شروع قدرتمند یک فصل کامل یعنی فصل ۱۲ کلا به هیستوگرام و دستورهای ویرایش نور و روشنایی پرداخته شده است. خواندن و یاد گرفتن مطالب این فصل مشکل خوب نور ندیدن را برطرف می‌کند و تازه می‌توانید با ابزارهایی که در این فصل معرفی کرده‌ام روشنایی تصویر را به خوبی تنظیم و مرتب کرد. در تصویر زیر هیستوگرام یک تصویر خراب را که خوب نور ندیده می‌بینید. اگر فصل ۱۲ کتاب مرا خوانده باشید متوجه می‌شوید که چرا این هیستوگرام نمی‌تونه مال یک عکس درست و حسابی باشه!

۳ – موقع عکاسی در صحنه، یک مقداری تنبلی شده است

اگر یک عکس بد بگیرید به امید این که در خانه یا محل کار با فتوشاپ به جانش خواهید افتاد و آن را به تصویری عالی تبدیل خواهید کرد، زهی خیال باطل! این اشتباه همه‌ی تازه‌کارهای فتوشاپه که فکر می‌کنند پای دستگاه بهتر از بیرون می‌شه عکس را بهتر کرد. عکس بد با فتوشاپ شاید پذیرفتنی بشود، اما عالی نخواهد شد. اما اگر بیرون عکس خوب بگیرید پای کامپیوتر و در فتوشاپ با گذاشتن وقت کمتر خیلی‌خیلی بهترش خواهید کرد. پس در بیرون هر کاری قراره بکنید را بکنید انگار که اصلی فتوشاپی وجود نداره.

۴ – نور مناسب در صحنه در عکس وجود ندارد

شرایط کار در بیرون از خانه و فضای باز بیشتر وقت‌ها متغیره و زاویه و نحوه درخشش نور و بازتابش روی منظره و سوژه مرتبا تغییر می‌کنه. فکر نکنید که اولین نگاهی که به منظره می‌کنید نور آن در بهترین وضعیت است. صبر کنید و بدون عجله منتظر بمانید تا در بازه زمانی مناسب به بهترین وضعیت نور و صحنه برسید و وقتی چنین شد عکس بگیرید. عیب نداره که چند تا عکس از یک منظره بگیرید و بعد بهترین‌ آن‌ها را انتخاب کنید. اما همیشه معلوم نیست که اولین و تنها عکسی که می‌گیرید لزوما بهترین برداشت از آن صحنه باشد. عکس زیر اولین عکسیه که وقتی جناب کریپس به منظره نگاه کرده به نظرش خوب رسیده و فورا ثبت کرده است.

اما یک کمی که گذشته و ایشان صبر فرموده منظره به این شکل تغییر یافته است که خیلی خوشگل‌تر شده و نور و ترکیب بسیار باحال‌تری پیدا کرده است. اگر رفیقمان صبر نمی‌کرد الان تصویر پایینی را نداشتیم.

۵ – پشت عکس قصه‌ای نیست. موضوع ندارد.

همیشه فکر کنید که عکس‌تان می‌خواهد چه چیزی را بگوید. سعی کنید کاری کنید که عکس‌تان پیامی داشته باشه و پیام هم البته چیزای ایدئولوژیکی و فرضی نیست بلکه بیشتر یک سوژه یا موضوع مشخصه که با دیدن عکس‌تان فورا درک بشه. اگر توی تصویر چیزهای مختلفی هست که همه هم به لحاظ بصری هم‌وزن هستند در واقع از چیز خاصی عکس نگرفته‌اید و برای آدمی که تصویر را می‌بینید هیچ سوژه مشخصی برای دیدن وجود نداره.