آن‌چه کاربران برنامه InDesign باید درباره InCopy بدانند.
ایلوستریتور ۲۰۲۵ نصب بشه یا نه!
29 دی 1402

شاید توجه کرده باشید که همیشه در کنار نرم‌‌افزار InDesign برنامه دیگری به نام InCopy هم معرفی و عرضه و تبلیغ می‌شود و بخصوص شرکت ادوبی به همراهی این دو در اجرای پروژه‌های حروف‌چینی و صفحه‌بندی اصرار دارد. در این مقاله می‌خواهم برایتان بگویم که inCopy چیه و چه کار می‌کنه.

Adobe InCopy یک نرم افزار حرفه ای واژه‌پردازی است که ادوبی آن را ساخته است.بخشی از مجموعه Adobe Creative Cloud است. این نرم‌افزار بیشتر برای استفاده نویسندگان، ویراستاران و طراحانی که به طور همزمان روی اسناد کار می کنند، طراحی شده است. InCopy به ویژه در گردش کار ویرایشی، یعنی جایی که همکاری بین نویسندگان و طراحان اهمیت داشته باشد، مفید است. بخصوص اگر طراحان در کارشان از InDesign استفاده می‌کنند آن‌وقت نویسندگانی که با این طراحان هم‌زمان در حال همکاری هستند اگر از InCopy استفاده کنند بسیار راندمان بالاتر و مسیر کاری روان‌تری خواهند داشت.

Incopy از شیوه‌ها (Styles) پشتیبانی می‌کند، که به حفظ قالب‌بندی ثابت در سراسر یک سند کمک می‌کند. شیوه یا استایل یا سبک یعنی این که برای کاری خاصی مثلا برای نگارش پاراگراف‌ها یا بندهای یک نوشته، فونتی با اندازه و ضخامت و فاصله‌ها و سایر مشخصات دیگر را به صورت یک نمونه تعریف کنیم و به آن اسمی بدهیم و بعد هر وقت دیگری در هر جای دیگه‌ای از سند خواستیم از آن مشخصات استفاده کنیم فقط نام آن نمونه را بیاوریم تا مشخصاتش به بندها یا پارگراف‌های جدید عینا منتقل بشود.

در Incopy می‌توانید به راحتی حاشیه‌نویسی کنید. حاشیه نویسی یا Annotation دیگه چیه؟ وقتی کار مشارکتی شد افرادی که در یک پروژه شراکت دارند درباره یک متن با هم تبادل نظر می‌کنند و این کار از طریق نوشتن حاشیه که متنی فرعی و فقط برای مطرح کردن نظر و تبادل اطلاعات است انجام می‌شود. مثلا ویراستار به طراح کتاب چیزهایی را تذکر می‌دهد و به نویسنده برخی اشکالات ترجمه یا نظرات خودش درباره برخی از جایگزین‌های درست کلمه‌های موجود در متن را حاشیه نویسی می‌کند. این یادداشت‌ها جزو متن اصلی نیستند بلکه یادداشت‌هایی جداگانه هستند. InCopy بخصوص در مورد Annotation قوی و روان عمل می‌کند.

Incopy در زمینه نسخه‌سازی (Versioning) هم خوب عمل می‌کند و از پس آن به خوبی بر می‌آید. اما نسخه سازی دیگه چیه؟ نسخه‌سازی روشی است که وقتی یک عده دارند روی یک متن مشارکتی و مشترک کار می‌کنند جریان کارشان را به شکل نسخه‌های متفاوت و پی‌درپی از همان سند حفظ می‌کند و جریان کارشان را خیلی راحت‌تر می‌کند چون می‌توان از آن برای پی‌گیری تغییرهایی که افراد مشارکت‌کننده در ایجاد یک سند خاص ایجاد کرده‌اند استفاده کرد. این کار باعث می‌شود که کاربران مشارکت کننده در کار با یک سند، نسخه‌های مختلف از یک سند را ایجاد کنند و روی آن کار کنند. کنترل نسخه در واقع تاریخچه تغییرهای ایجاد شده در سند را حفظ می‌کند و بی‌تعارف از خرتوخری نگارشی که کار گروهی هر لحظه می‌توان در آن خرغلت زد! جلوگیری می‌کند.

به طور کلی، Adobe InCopy یک ابزار ارزشمند برای تیم‌هایی است که بر روی نشریات چاپی و دیجیتال کار می‌کنند تا از همکاری کارآمد و ساده‌سازی تولید محتوای با کیفیت بالا اطمینان داشته باشند. این تیم‌های کاری را بیشتر در انتشاراتی‌ها، مجله‌ها، روزنامه‌ها و شرکت‌های دیگری مثل شرکت‌های حقوقی و مشاوره‌ای که چند نفره روی یک متن مشخص کار می‌کنند، می‌توان یافت.

البته Incopy را باید مثل InDesgin بخرید و نصب کنید و کار کردن با آن را یاد بگیرید و بنابراین اگر پول بده هم نیستید، اما یک سیر آموزشی برای کار با آن را باید طی کنید که ممکن است حوصله‌اش را نداشته باشید و فکر کنید چه کاریه؟! همه برنامه Word شرکت مایکروسافت را دارند و با آن دارند کار می‌کنند و چه‌دلیلی داره که وقت بگذاریم و Incopy یا بگیریم. ممکنه که حق هم همین باشه اما InCopy برای هدف خاصی ساخته شده و مانند برنامه عظیم Word که تقریبا همه کاره است و از پس هر کاری بر می‌آید نیست و کوچولوتر و خاص‌تره!

InCopy بخصوص برای همکاری شانه‌به‌شانه با InDesign ساخته شده است و در کنار آن غوغا می‌کند. بخصوص اگر بخواهید کار مشارکتی چند نفره هم روی سندها داشته باشید. InCopy به لحاظ شکل و قیافه بسیار شبیه به InDesign است و کسانی که حسابی با InDesign اخت هستند آن را زود یاد می‌گیرند اما جریان کار در آن اصلا شبیه به Word نیست و کلا یک چیز دیگه‌اس که بیشتر به درد همکاری با InDesign می‌خوره. اما Word اصلا اختصاصی نیست و بسیار غول‌تره و در همه زمینه‌ها کارآمدی داره هر چند که برای کار مشارکتی در کنار InDesign چندان مناسب نباشه.

و اما از من اگر بپرسید خودم Word را ترجیح می‌دهم، چون سال‌هاست که با آن کار می‌کنم و درباره آن کامل‌ترین کتاب فارسی — که مشخصات آن را در صفحه‌ی کتاب‌های مسعود شباهنگ در همین سایت می‌توانید ببینید — در بیش از یک هزار صفحه را نوشته‌ام و روز به روز و نسخه به نسخه شاهد پیش‌رفت‌های زیاد و قدرتمند‌تر شدن‌های متوالی و متعدد آن بوده‌ام. از جانب دیگه من در محیط مشارکتی کار نمی‌کنم و قرار نیست که با کسی در نوشتن یا طراحی همکاری داشته باشم.

غیر از این Word بسیار بسیار خوشگل‌تر از InCopy است و گمان نمی‌کنم که به لحاظ زیبایی روزی برسه که InCopy به گرد پای آن برسه.